Met mijn gezicht in het zonnetje zit ik met een kopje koffie in de voortuin. Het is zondagochtend en ik ben alleen thuis. Oorverdovende stilte. Vriend is met de kinderen op pad. Heerlijk vind ik deze rust waarin ik eens even lekker kan chillen. Genieten van het moment.

zondagochtend

Straks wel even die berg was opvouwen. Oh nee, ik was aan het genieten. De zon voelt lekker warm op mijn gezicht. En dat in de tweede week van oktober. De beukenhaag is nog groen, maar dat gaat niet lang meer duren. Ik hoor de vogeltjes scharrelen in de haag. Fluiten doen ze nu niet, maar ze zijn wel heel druk bezig. Hoe laat is het eigenlijk, want ik moet ook nog twee presentaties voor mijn werk afmaken.

Stop! Daar gaan die gedachten weer. Waarom? Waarom niet gewoon even niks? En genieten van het hier en nu.

Ik mijmer verder over mijn schrijfsels en hoe leuk ik het vind om ermee bezig te zijn. Op dit moment is het mijn grootste hobby om te experimenteren met schrijven. Korte verhalen, blogposts, opiniërende artikelen. Het merendeel zal nooit openbaar worden maar werkt ontspannend. Schrijven als therapie. Vol energie klap ik de laptop dicht na een avondje schrijven. Ik kan zo ook wel even schrijven. Dat lijkt me nu het fijnste om te doen.

Dan slaat de twijfel toe, zal ik toch anders eerst even snel boven stofzuigen, en de badkamer poetsen? Daarna mijn werk afmaken en dan pas gaan schrijven? Wel of niet? Wat zal ik eerst doen, het kan misschien wel allemaal? Als ik nu even een planning maak met hoeveel tijd ik overal aan ga besteden…

Het is zondag. Waarom kan ik niet genieten en niks doen? Waarom ligt de focus altijd op iets doen en niet op er zijn? Focus op het niets doen. Focus op genieten. Focus op wat ik nu op dit moment voel en waar ik op dit moment zin in heb. En hoezo moet ik altijd alles doen van mezelf? Het speelt door mijn hoofd dat ik beter twee dingen helemaal goed kan doen en met aandacht dan alles half. Om genieten uit te stellen tot later is volgens mij altijd de verkeerde keuze.

Maar het is allemaal leuk, en wat ben ik toch lekker druk. Door maar weer, op naar het volgende. Een mens kan zoveel doen in een dag. Aan het einde van de dag ben ik er doodmoe van. Het was hartstikke leuk allemaal, maar zou ik niet net zo blij worden met slechts de helft van de activiteiten? Het wordt hoog tijd om keuzes te maken, ook eens wat dingen te laten schieten. Ik ben geen supermens en dat wil ik eigenlijk ook helemaal niet zijn.

Werken is leuk en het hoort erbij. Maar in het weekend heb ik er niet altijd zin in. In het weekend wil ik ook toe kunnen geven aan de impulsen van het moment. Juist omdat dit doordeweeks niet kan. In het weekend wil ik genieten met mijn gezin. Lekker thuis een beetje cocoonen, of lekker het bos in. Tijd nemen om te luisteren naar de fantasieën van mijn kinderen, naar de dromen van mijn vriend. Samen te eten en te drinken met lieve vrienden. Maar vooral om ook te luisteren naar mezelf en te genieten met hoofdletters. Nu, en niet later.geniet van het moment

2 thoughts on “Genieten van het moment”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *