Je bent terug van vakantie en je bent helemaal zen. Je voelt je uitgerust, en energiek en je wilt dat fijne gevoel zo lang mogelijk vast te houden. Vol goede moed en voornemens keer je weer terug naar het dagelijks leven. Deze keer ben jij de baas en niet de agenda of je things to do lijst. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat het je dit jaar wel gaat lukken? Het kan toch niet waar zijn dat dit heerlijke gevoel alleen voorbehouden is aan een paar weken per jaar vakantie?

Clean up your act

Ruim op! Volg de tips (Kon Mari) van opruimgoeroe Mari Kondo. En neem hier de tijd voor. Juist voor zaken waar je het normaal ‘te druk’ voor hebt. Ruim je kledingkast op, organiseer je keukenkastjes, en orden je mailbox. Alle items voor eeuwig bewaren in je mailbox maakt je heel onrustig. Neem de tijd om bij te praten met vrienden, buren en collega’s. Door je huis en je werkplek te ordenen, en alles op een rijtje te zetten wat je wilt en moet doen, creëer je niet alleen letterlijk ruimte, je creëert ook rust en ruimte in je hoofd. Deze rust stelt je in staat het vakantiegevoel vast te houden. Het mooie is, dit gevoel van rust en aandacht kun je ook creëren als je vakantie al lang in het verleden ligt. Juist als je het heel druk hebt, is het raadzaam om tijd te nemen om op te ruimen en na te denken. Want alleen dan krijg je je doelen en ideeën helder voor ogen.

Digi time-out

Creëer ruimte in je hoofd en stimuleer je brein door een digitale time-out. Garr Reynolds, auteur van Presentation Zen, adviseert om je computer uit te doen wanneer je je echt moet concentreren. Door ‘analoog te gaan’ zoals hij het noemt en pen en papier erbij te pakken stimuleer je je brein en ben je veel meer gefocust. Maar in de haast neem je hier niet de tijd voor. Of je hebt een stok achter de deur nodig anders raakt het vakantiegevoel en het goede voornemen om het te behouden zo weer in het slop. Als je merkt dat je toch wel erg gehecht bent aan schermtijd is het ook een idee om een app zoals Facebook of Twitter (tijdelijk) van je telefoon te verwijderen. Je zult merken dat meer handelingen wel remmend werken op je gebruik van de app.

Ik begrijp dat. Ik ben zelf ook zo. Want al meteen na je vakantie heb je het weer hartstikke druk en staat je agenda boordevol met afspraken en verplichtingen. Des te meer reden om direct over te gaan tot de orde van de dag.

 

Als je denkt dat het anders kan, of als je zeker weet dat je het anders wilt maar je weet niet hoe, dan ga ik graag met je in gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *