Vandaag 1 maart is het Nationale Complimentendag. Het blijkt namelijk dat wij Nederlanders hier een aparte dag voor nodig hebben. Complimenten geven doen we niet erg makkelijk van nature, en god forbid we vinden het al helemaal moeilijk om een compliment te ontvangen.

Dat hoort er toch bij

Je betekenisvolle ander heeft de boodschappen gedaan, de kinderen geholpen met huiswerk, het vuilnis buiten gezet , gekookt, het huis schoongemaakt, de hond uitgelaten en ga zo maar door. Vaak vind ik het heel normaal dat deze dingen gebeuren en sta ik er niet bij stil dat het heel erg fijn is dat het gebeurt. Het is een soort hygiënefactor geworden, een vanzelfsprekendheid die gewoon moet. Maar hoe vervelend zou het zijn als het niet gebeurde? Het gaat hierbij om mijn eigen grondhouding. Vind het gewoon fijn als iemand wat doet en ga vooral niet focussen op wat er allemaal nog meer moet gebeuren. Of andersom als ik  degene ben die dit soort dingen doet, dan mag ik dus ook best tevreden zijn over mezelf. Eyeopener.

Dus voor jou, pluk het moment. Wees dankbaar.  Dus als jouw partner (één van ) deze taken op zich neemt is dat best leuk om daar een compliment voor te geven. Een compliment kan al heel klein zijn: wat fijn dat je dit gedaan hebt. Klinkt niet zo moeilijk toch?

Nummer 1 reden

Op de site van www.nationalecomplimentendag.nl staat: “De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”  aldus William James (Amerikaanse psycholoog 1842 -1910) En hoe waar deze stelling is wijzen onderzoeken ons dagelijks uit. Dit verklaart ook waarom het gebrek aan waardering inmiddels de nummer 1(!) reden is waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij en (privé) relaties stuk lopen. Alhoewel we dit gemis natuurlijk niet met één dag ‘extra aandacht’ kunnen oplossen, kan het geen kwaad er eens een dag (wat langer) bewust bij stil te staan.

Waarom vinden wij het zo belangrijk?

Een compliment maakt dat we ons gezien voelen, en dat we ons gewaardeerd voelen. En het is niet te koop dus een compliment moet wel van binnenuit komen. Iemand heeft er op zijn minst over nagedacht en meent het. Dat alleen al geeft een goed gevoel bij de ontvanger.

Ok, die herken ik ook wel. Een compliment krijgen dat niet welgemeend overkomt doet voor mij niet zoveel. Of een compliment krijgen dat niet uniek iets over mij zegt heeft ook minder waarde. Bijvoorbeeld wat woon je hier leuk (ik heb toch niet de hele wijk gebouwd?), wat een knappe kinderen heb je (zijn zij het verlengstuk van mijn ego?). En last but not least, gefeliciteerd met uw verjaardag, 80 jaar al nou het is niet niks en als er dan ook nog voor geapplaudiseerd wordt… alsof mensen die geen 80 worden daar zelf iets aan kunnen doen!

Waarom geven we het vaker niet dan wel?

Zoals ik aan het begin al aangaf vinden we vaak dat er niet echt een noodzaak is om een compliment te geven. We beschouwen de dagelijkse dingen maar al te vaak als vanzelfsprekend. En in de hectiek van de dag vergeten we vaak om te kijken naar de ander. Echt te kijken…

Maar hoe mooi zou het zijn als we juist die dagelijkse dingen wat vaker complimenteren? De positieve vibes die er zouden ontstaan als je een compliment krijgt omdat je het gras hebt gemaaid, of de koelkast lekker hebt gevuld.

En waarom vinden we het zo moeilijk om in ontvangst te nemen?

Persoonlijk denk ik dat onze Calvinistische historie hier schuldig aan is. We maken ons zelf liever klein, want dan kun je ook niet boven dat spreekwoordelijke maaiveld uitkomen. Als ik naar mezelf kijk dan vind ik het krijgen van een compliment ook wel lastig omdat het kwetsbaar voelt. Door blij te worden van een compliment geef ik toe dat ik jou nodig heb om mij goed te voelen. Oeh… lastig.

De titel van dit blog doet vermoeden dat je een compliment geeft om er zelf beter te van te worden. En in principe is dat ook zo. Want als als je een compliment geeft aan een ander komt dat volgens alle energetische wetten ook weer bij je terug. Alles is energie, en wat je geeft krijg je ook weer terug. Een compliment geven is dus nog fijner dan er één krijgen, want er worden twee mensen blij.

Denk daar maar eens over na en geef een welgemeend compliment vandaag. Wie weet doet het ook iets voor jezelf. Enne… compliment voor jou dat je mijn blog helemaal tot het eind hebt gelezen. Dat vind ik superleuk en ik waardeer dat je de tijd ervoor hebt genomen. Fijne complimentendag leuk mens!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *