De lente en asperges zijn onderweg!

En wat word ik daar toch altijd blij van. Na de wintermaanden ben ik altijd  weer toe aan het eten van ‘nieuwe groenten en nieuw fruit’. In de winter eten wij met veel plezier alle knollen en aardvruchten. Maar hoe fijn is het als de lammetjes weer blaten in de wei en de eerste terrasdagen zich aandienen. Mijn kinderen denken dat de eerste zonnestralen synoniem staan voor een ijsje.

Voor mezelf is het weer echt voorjaar als ik koude grond asperges kan eten.

Koude grond

Mijn verbazing is echter groot als ik in maart al de asperges zie liggen in de supermarkt en ja ook op de markt. En deze asperges zijn ook helemaal niet zo duur voor een eerste lichting asperges. Maar koude grond… hoe dan?? Natuurlijk zijn dit geen asperges uit de koude grond, maar uit de verwarmde grond. Zie hier mijn dilemma…. Wel toegeven aan de zin in asperges, of wachten totdat het iets warmer wordt, en ze daadwerkelijk uit de koude grond omhoog komen.

Mijn principiële Barbara roept dat ik moet wachten, maar mijn ongeduldige Barbara zegt, probeer ze nu gewoon. Ik duik in de informatie op Internet en lees dat veel aspergetelers voor de duurzame teelt gaan. Zij verwarming met behulp van biogasinstallaties en warmtekrachtkoppeling (WKK). Eigenlijk vind ik dit wel een goede ontwikkeling, het is vernieuwing in een traditionele teelt maar wel nadrukkelijk met het oog op de toekomst, zonder uitputting van fossiele bronnen.

Ik besluit echter nog even te wachten, ik heb geen haast met de asperges. Ik pak snel weer de kooktijdschriften van voorgaande jaren erbij om inspiratie op te doen. Wat maakte ik nog meer in het vroege voorjaar tot en met de maand mei?

TIP: Mocht je toch besluiten om wel asperges te eten. Maak dan eens gebruik van de gehele asperge en gooi niks weg. Van de schillen en de uiteinden kun je echt een heerlijk soepje maken.

Recept aspergesoep:

Benodigdheden:

  • Kookvocht van de asperges
  • Schillen
  • Uiteinden
  • Sap van een halve sinaasappel
  • Slagroom en crème fraîche
  • Bouillonblokje
  • Bieslook
  • Hollandse garnalen

Bereiding:

Bewaar het kookvocht van de asperges en voeg de schillen en de uiteinden toe (als je dit nog niet gedaan hebt). Ook het sap van de sinaasappel mag erbij en laat alles een uurtje op een laag vuurtje zachtjes doorkoken. Zeef de soep en voeg 1 of 2 bouillonblokjes toe.

Doe wat fijngesneden bieslook en wat hollandse garnalen in een soepkom. Schep de soep erbij en voeg een wolkje slagroom en/of een klontje creme fraîche toe. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *