‘Kabinet haalt energiedoelen bij lange na niet’

kopte de NOS vanmorgen.  Een diepe zucht ontsnapte voordat ik het doorhad. Hoezo het kabinet? Die energiedoelen zijn toch van ons allemaal?

Het kabinet en energiedoelen.Het blijkt vaak een lastige combinatie. En niet alleen in Nederland, ook onze internationale partners hebben moeite met het behalen van de energiedoelstellingen. Ik vraag mij altijd af waar het dan misgaat? De meeste regeringen zijn wel prima in staat om de energiedoelstellingen met elkaar te formuleren. Een haalbaarheidstoets wordt hierbij kennelijk niet gehanteerd. Of ze rekenen stiekem op heel veel lokale burgerinitiatieven…

2020 en de energieafspraken.Het zijn zeker ambitieuze doelen, maar niet onhaalbaar. Neem de energiebesparing die in de huizenbouw wordt vormgegeven. Nieuwbouwhuizen, maar ook nieuwbouw kantoorpanden worden energieneutraal opgeleverd en met een minimale CO2 footprint. En belangrijker nog kijk eens hoeveel lokale initiatieven er worden opgestart voor energieopwekking. Ik werk zelf bij een energienetwerkbedrijf. Mede daardoor weet ik dat er heel veel wordt onderzocht en wordt uitgevoerd om energiebesparing, duurzaamheid en vooral ook het bewustzijn daarover bij ons allemaal te vergroten.

Het kabinet of jij?De vraag is waarom we steeds naar het kabinet kijken? Waarom gaan we zelf niets doen op het gebied van duurzaamheid? Ik durf te wedden dat velen, en ik ben er zelf ook één van, nog weinig initiatief op dat vlak hebben genomen. We kijken wel vooral naar Den Haag. Want dáár moeten ze onze problemen oplossen. Hoezo? Kijk vooral naar jezelf. Juist in deze tijd kun je zelf samen met je naaste omgeving heel veel doen om energiebesparing op kleine schaal vorm te geven. En dat zal ons uiteindelijk ook helpen om gezamenlijk de energiedoelen te halen. Niet het kabinet, maar jij en ik.

2 thoughts on “Daar zou het kabinet wat aan moeten doen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *